Anne's mijmeringen
Bij mijn wekelijkse bezoek aan de sportschool kijk ik, terwijl ik wacht tot ik kan beginnen, naar een poster waarop een 10-tal redenen staan waarom ik vooral dit moet doen.
Blijkbaar ben ik er al van overtuigd want anders zit ik hier niet, maar eerlijk is eerlijk, ik ga niet iedere keer met evenveel enthousiasme hierheen.
Het effect van sporten echter, zorgt ervoor dat ik blijf gaan; ik voel me fitter, heb minder blessures, ben beter opgewassen tegen de onregelmatigheid van mijn werk die een aanslag doet op mijn lichaam, om maar eens wat te noemen.
Mijn gedachten gaan naar onze doelgroep, jullie, onze zwangeren. Ook voor jullie is het belangrijk om te blijven bewegen, maar regelmatig horen we toch klachten voorbij komen van rug en bekken of anderszins pijnen en pijntjes en omstandigheden die het bewegen minder prettig maken.
Als je pijn hebt, is de verleiding groot om te blijven zitten waar je zit of om dat ene metertje meer maar niet te maken omdat het pijn doet. Immers ons zoogdierenbrein gaat voor gemak en plezier en wil pijn vermijden. Dus toch liever met socials, Netflix en een kopje thee op de bank in plaats van in beweging zijn. Nu de herfst zijn intrede doet en het weer wat minder stralend is, de zon wat minder sterk en de kans op regen en wind groter, is de verleiding om toe te geven aan het stemmetje wat je zegt dat je “ook lekker ff kunt relaxen” in plaats van je in het zweet te gaan werken. Tel daar nog bij op dat de dagen weer korter worden en je hebt alle ingrediënten om lekker een middag of avond te gaan bankhangen met een goed boek of een film.
Op zich is daar niks mis mee, je moet jezelf af en toe die rust gunnen, helemaal mee eens en ik verwacht zeker niet dat je met je zwangere buik 3x per week helemaal ´los´ gaat in de sportschool ;-) Maar wist je dat je tijdens een sportrondje ook even helemaal “uitzoomt” van alle dagelijkse beslommeringen en je mentaal in de rust komt? Zowel voor je lichaam, je geest als je immuunsysteem is dagelijks bewegen een weldaad. Als je kunt, ga lekker naar buiten, al is het maar 20 minuutjes.
Veel gehoord is het argument dat het gemakkelijker is gezegd dan gedaan en ja dat klopt. Mensen zijn gewoontedieren en zoals ik al zei je zoogdierenbrein wil plezier hebben en pijn vermijden en ook ons oerbrein ziet in een wandeling ook geen overlevingsstrategie dus hé waarom zóu je? Echter ons verstand zegt ons dat het goed is om te doen, maar hoe dan? Begin met kleine stapjes, dus gooi niet meteen je hele dag-planning om maar start klein.
Als je bijvoorbeeld met de auto naar de supermarkt gaat, kijk dan of je op de fiets kunt gaan. Ga je al meestal op de fiets, ga dan eens naar een supermarkt die iets verder weg is dan die om de hoek. Of ga -als het lukt- lopen in plaats van fietsen en neem een rugzakje mee voor niet al te zware boodschappen. Heb je al kinderen die naar school op opvang gaan, breng ze lopend of fietsend (als het kan) en wie weet maak je, als je ze afgeleverd hebt, met een vriendin of kennis nog even een rondje extra. Zo hoef je niet meteen iets te schrappen uit je dagelijkse routine en kun je toch dagelijks meer in beweging komen. Merk je dat het je goed doet of je het zelfs leuk gaat vinden, dan ga je vanzelf tijd maken om nog even een blokje om te gaan. Ik weet dat er mensen zijn die een stappenteller of sportwatch oid gebruiken. Daar is niks mis mee maar ga niet meteen voor die 10.000 als je daar nu nog niet in de buurt komt, de valkuil is dan dat het een opgave wordt en je jezelf verwijten gaat maken als het doel niet gehaald is of je “te weinig” calorieën hebt verbrand. Begin klein, alle beetjes doen ertoe, zorg dat het in je dagelijkse routine past en breid uit als je kan en je het leuk vindt, dan is de kans het grootst dat je het blijft doen, ook ná de zwangerschap.
Let wel als je zodanig klachten hebt dat je echt niet weet hoé je goed in beweging kunt zijn, ga dan niet forceren. Dan is het raadzaam een fysiotherapeut te raadplegen die je kan helpen om de juiste keuzes te maken en je te laten zien hoe je wél, gedoseerd kunt blijven bewegen. “Hulptroepen” inschakelen in het huishouden kan daarbij een zinnige optie zijn omdat sommige klussen echt te zwaar worden.
Voel je welkom bij je verloskundige voor meer informatie over zwangerschap en bewegen, we zijn er voor jou.