Miskraam
Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat kan de zwangerschap eindigen in een miskraam. Je merkt dit meestal het eerst aan een gevoel alsof je ongesteld wordt met bloedverlies en buikpijn. Zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid nemen soms af vlak voor een miskraam. Soms gebeurt er niets en wordt pas tijdens de eerste echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is. Dit noemen we een missed abortion.
Oorzaak van een miskraam
De oorzaak van een miskraam is bijna altijd een afwijking in de chromosomen die toevallig is ontstaan bij de bevruchting van de eicel. Dit leidt tot een stoornis in de aanleg van de zwangerschap waardoor de zwangerschap niet verder kan groeien en wordt afgestoten. Dit komt voor bij 1 op de 10 zwangerschappen. In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam.
Voorkomen van een miskraam
Een miskraam is veelal niet te voorkomen. Medicijnen of maatregelen zoals bedrust of stoppen met werken zijn dan ook niet nodig. Wel kun je zorgen voor een goede start van je zwangerschap door meer te weten van risico’s tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk gezond te leven en gevarieerd te eten, niet overmatig drinken, niet roken en geen medicijnen innemen zonder overleg.
Ik heb een miskraam, wat nu?
Als het zeker is dat het hartje niet meer klopt – dat wordt gecontroleerd met echo(‘s) – kun je ervoor kiezen om te wachten totdat de miskraam vanzelf op gang komt. Meestal gebeurt dat binnen 1-2 weken na het eerste bloedverlies.
Je kunt ook kiezen voor behandeling met medicijnen in het ziekenhuis. De gynaecoloog schrijft dan tabletten voor. Deze worden ingebracht in de vagina. Je wacht daarna thuis af of de medicijnen werken. Als de medicijnen aanslaan, komt de miskraam meestal na 1 tot 2 dagen op gang. De miskraam verloopt dan meestal ongeveer hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam: met bloedverlies en buikpijn. De medicijnen werken bij ongeveer de helft van de vrouwen. Als de miskraam niet meteen op gang komt, kun je afwachten. En anders is een ingreep in het ziekenhuis (curretage) nog de enige mogelijkheid.
Een curretage is een korte operatieve ingreep in het ziekenhuis. De gynaecoloog maakt de baarmoederholte via de vagina leeg met een soort schrapertje of slangetje. De ingreep duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Je krijgt een lichte narcose of een plaatselijke verdoving. Soms blijft er na een curretage weefsel in de baarmoeder achter, waardoor je bloedverlies blijft houden. Dan is het nodig om de curretage te herhalen.
Lichamelijk herstel
Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of een curretage is meestal vlot. Gedurende één tot zes weken kun je wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. Het is verstandig met gemeenschap te wachten tot het hevige bloedverlies voorbij is. Her zwanger worden wordt door een miskraam niet bemoeilijkt en het is als het bloedverlies is gestopt dan ook niet nodig te wachten met opnieuw proberen zwanger te raken.
Een volgende menstruatie treedt na ongeveer vier tot zes weken op. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de vrouwen na een miskraam binnen vier maanden weer zwanger was.
Emotioneel herstel
Na een miskraam kun je een moeilijke tijd hebben. Verdriet, schuldgevoelens, ongeloof, boosheid en een gevoel van leegte zijn veel voorkomende emoties. Het is moeilijk aan te geven hoeveel tijd hiervoor nodig is. Dit verschilt per persoon en situatie. Het is verstandig je gevoelens te delen. Natuurlijk zijn wij er ook voor jou als je ons nodig hebt.
Wanneer bellen?
Bel ons direct als je:
- hevig bloedverlies hebt
- koorts hebt (boven de 38 graden) tijdens of na de miskraam
- je niet goed voelt: je duizelig bent, zweet en/of het gevoel hebt dat je flauw gaat vallen
Neem contact op bij:
- hevige buikkrampen
- ongerustheid
- blijvend bloedverlies en krampen na de miskraam